Bugsout horren en raamdecoratie?
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Horren en raamdecoratie

Onderhoud en schoonmaken van markiezen

Veel gestelde vragen.

 

Kunnen de markiezen 's winters buiten blijven hangen?

Het is voor de levensduur van de markiezen beter om ze in de winter binnen te halen. Het monteren en demonteren van de markiezen is eenvoudig.

 

Het doek van de markiezen is versleten. Moet ik nu nieuwe markiezen aanschaffen of kan ik alleen het doek laten vervangen?

Als het geraamte nog in goede staat is, kunt u alleen het doek laten vervangen. Dit is uiteraard voordeliger dan compleet nieuwe markiezen.

 

Mag ik de markiezen sluiten als ze nat zijn?

Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Als het onvermijdelijk is door bijvoorbeeld harde wind, zorg dan dat u de markies zo snel mogelijk weer kunt laten zakken, zodat deze aan de lucht kan drogen.

 

Er zit een scheur in het doek. Kan dit gerepareerd worden?

Reparaties aan het doek zijn helaas niet mogelijk. De vervuiling die op het doek zit, zou schade aan de machines kunnen veroorzaken. U kunt het doek wel laten vervangen.

 

Vervuiling:

Lichte vervuiling kunt u behandelen door het doek regelmatig te borstelen met een droge, zachte borstel of gebruik de stofzuiger.

 

Zitten er andere (kleine) vlekken op het doek, ga dan als volgt te werk:

  • Schrob voorzichtig met sop van water van 30° met fijnwasmiddel.
  • Meerdere keren goed afspoelen met schoon water.
  • Herhaal deze stappen tot de vlek weg is (zorg dat er geen wasmiddelresten op het doek achterblijven)
  • Laat het doek goed drogen.

De meeste ‘hardnekkige’ vlekken, kan je ook verwijderen met een vlekkenreiniger. Wij raden aan om hiervoor TMC520 te gebruiken, dit product is zéér geschikt voor de meest voorkomende vlekken. 

 

Onderhoud van het geraamte:

Het geraamte kunt u met een zachte borstel schoonborstelen en met een zachte doek en lauw water afnemen. Smeer de scharnieren minimaal één keer per jaar met siliconenspray.

 

Reinig uw markiezen nooit met een hogedrukspuit! Dit kan uw markies ernstig beschadigen.